Mulți cetățeni români au privit cu rezervă și neîncredere vestea că prețurile alimentelor esențiale vor înregistra o scădere, așa cum a fost anunțat de guvernul condus de către premierul Ciolacu, prin intermediul unei colaborări cu marile lanțuri de supermarket-uri.
Un semnal că această neîncredere a fost justificată în cel puțin anumite cazuri este oferit de o postare recentă a Asociației Pro Consumatori, care dezvăluie o situație alarmantă în lanțul de magazine Carrefour, unde prețurile la carne au înregistrat creșteri semnificative.
Un exemplu concludent în acest sens este dat de comparația dintre prețurile pentru diferite tipuri de carne de pui. La Carrefour, un kilogram de aripi de pui (33,10 lei) este mai costisitor decât un kilogram de piept de pui (29,90 lei) sau un kilogram de ceafă de porc cu os (26,90 lei)!
Se constată că produsul denumit “aripi de pui” se află pe lista celor 14 alimente esențiale supuse prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 67, care reglementează limitarea adaosurilor comerciale (maxim 20% pentru procesatori, 5% pentru distribuitori și 20% pentru comercianți).
Conform definiției precise a termenului “tacâm de pasăre” din Ordinul nr. 206/2002 pentru aprobarea Normelor privind comercializarea cărnii de pasăre, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 699 din 24 septembrie 2002, aceasta reprezintă “părțile anatomice rezultate după detașarea pulpei cu os și a pieptului cu os, formate din regiunea dorso-lombo-sacrală, aripi, gât și regiunea costală rămasă de la detașarea pieptului.” Aceste informații sunt oferite de către Asociația Pro Consumatori, care subliniază că aceasta este forma valabilă în prezent, la data de 4 august 2023.