Coaliția de guvernare avansează propunerile pentru reducerea posturilor din administrația publică

de admin 2
0 comentarii 58 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Coaliția de guvernare a ajuns la un consens în proporție de 99% cu privire la un pachet de măsuri menite să conducă la reducerea numărului de posturi în administrația publică. Surse politice au dezvăluit pentru știripesurse.ro că unele reduceri de personal pot ajunge chiar la 50% din numărul actual. Un exemplu este cel al primarilor sau șefilor de Consilii Județene care vor vedea numărul consilierilor lor redus la jumătate. Cu toate acestea, reducerea nu se va aplica în toate situațiile, întrucât acolo unde există deja doar doi consilieri, aceștia ar putea rămâne în continuare în funcție.

Măsurile de reducere a posturilor vor fi aplicate în cabinetele primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor Județene. Potrivit estimărilor preliminare, aproximativ 3.500 de consilieri ar putea fi afectați de aceste schimbări.

Un alt obiectiv al coaliției este reprezentat de comasarea instituțiilor cu atribuții similare. Din 1 ianuarie 2024, acest lucru ar putea fi implementat pentru instituțiile de tineret și sport. Se ia în considerare adăugarea instituțiilor culturale în această categorie și trecerea lor sub autoritatea Consiliilor Județene, însă varianta finală nu a fost încă stabilită.

În etapa următoare, vor fi incluse inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică, care ar putea beneficia de o coordonare regională, la fel ca și Oficiile de Cadastru.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat luni că, în urma discuțiilor avute în cadrul coaliției, 99% dintre măsurile privind reforma administrativă au fost stabilite, împreună cu o parte dintre măsurile fiscale.

“Dacă nu acționăm, situația va deveni dramatică. (…) Este clar că, dacă nu implementăm acum o reformă administrativă în paralel cu o reducere a excepțiilor fiscale din Codul fiscal, aceste excepții ajung să însumeze în jur de 75 de miliarde de lei în România. (…) În acest moment, România riscă să ajungă la un deficit mai mare decât cel înregistrat anul trecut, dacă nu se iau măsuri. Acest lucru ar duce automat la blocarea fondurilor europene și la costuri semnificativ mai mari pentru acoperirea deficitului, generând în final instabilitate politică mult mai devreme decât alegerile din 2024”, a afirmat Ciolacu luni seara la Aleph News.

El a precizat că, până la finalul lunii august, Guvernul intenționează să adopte în mod concomitent o ordonanță de urgență care să vizeze reducerea cheltuielilor bugetare și reforma administrativă, împreună cu măsuri fiscale pentru creșterea veniturilor bugetare.

Prim-ministrul a menționat, de asemenea, că Executivul intenționează să adopte o a treia ordonanță de urgență pentru combaterea evaziunii fiscale.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW