Industria IT trimit memoriu către Guvern pentru a preveni impozitarea veniturilor

de admin 2
0 comentarii 45 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) împreună cu alte 138 de companii și 5 organizații semnatare relevante, printre care Asociaţia Business Service Leaders, Asociatia Cluj IT – Cluj IT Cluster, Asociația Sibiu IT, Transilvania IT Cluster și Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România – RODIH, au adresat astăzi un Memoriu către Guvernul României pentru a semnala preocuparea față de potențialele impacturi ale modificărilor propuse în codul fiscal. Aceste modificări, care au fost discutate în presa națională în ultimele zile, vizează impozitarea veniturilor salariaților din industria IT care depășesc suma de 10.000 lei brut.

Semnatarii memoriului includ companii și asociații cu peste 31.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde de euro. Această inițiativă a reunit într-un efort comun start-up-uri, companii de diverse dimensiuni, atât locale cât și internaționale, precum și companii de servicii și produse, reflectând astfel opinia unitară a industriei referitoare la potențialul impact negativ al propunerilor discutate.

În contextul acestor dezvoltări, semnatarii subliniază că timpul scurt pentru reajustarea cheltuielilor și salarizării, în asociere cu pragul impozitării propus, ar putea să contravină unei politici industriale coerente adoptate în ultimii ani. Aceasta ar putea afecta peste 80% din salariații din industria IT la nivel național.

„Diferența dintre România și alte țări din regiune constă în actuala politică de susținere a industriei. Aceasta a fost eficientă și a creat un centru regional de tehnologie, menținând specialiștii în țară, contribuind astfel la competitivitatea regională și generând o creștere de trei ori mai mare decât rata generală a economiei naționale. Această dezvoltare este cu atât mai importantă acum, când România urmează să accelereze reducerile față de economiile dezvoltate prin proiecte ample de digitalizare”, conform comunicatului oficial.

În lumina climatului global de cerere scăzută, semnatarii memoriului atrag atenția asupra semnalelor negative pe care aceste schimbări ar putea să le transmită investitorilor internaționali cu privire la stabilitatea fiscală din România, punând în discuție, în același timp, competitivitatea pieței locale și susținerea acesteia prin măsuri guvernamentale adecvate.

De asemenea, semnatarii amintesc de importanța semnalului pe care îl poate transmite Guvernul în ceea ce privește sprijinul acordat industriei IT, industrie considerată strategică. Facilitățile oferite acestei industrii contribuie la creșterea continuă a PIB-ului, prin extinderea bazei de impozitare.

În cazul în care modificările fiscale sunt inevitabile, semnatarii solicită o implementare graduală. Codul Fiscal prevede în mod obișnuit o perioadă de cel puțin 6 luni pentru implementarea noilor taxe, pentru a permite companiilor ajustarea adecvată a bugetelor lor. Un termen prea scurt pentru implementare ar putea pune în dificultate companiile din România, care ar avea dificultăți în adaptarea rapidă la schimbări fiscale bruște. Se face trimitere și la un raport al Băncii Mondiale care sugerează că o potențială reducere treptată a facilităților fiscale ar trebui să fie pusă în aplicare între 1 ianuarie 2025 și 1 ianuarie 2028, pentru a acorda companiilor timpul necesar pentru a se adapta la noile condiții.

În încheiere, semnatarii memoriului au subliniat impactul pozitiv al industriei IT în economie, subliniind faptul că aceasta contribuie semnificativ la creșterea PIB-ului, exporturilor și la bugetul de stat. Astfel, solicită Guvernului să poarte discuții ample cu industria pentru a identifica modalități de creștere a veniturilor fără să afecteze competitivitatea și dezvoltarea acesteia.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW