Ministerul Apărării Naționale anulează procedura pentru programul vital „Corvetă Multifuncțională”

de admin 2
0 comentariu 24 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Ministerul Apărării Naționale a luat o decizie importantă în ceea ce privește Programul de înzestrare vital pentru apărarea națională, numit “Corvetă multifuncțională”. Pe data de 7 august, autoritatea contractantă din cadrul ministerului a aprobat anularea procedurii specifice legate de acest program. Decizia a fost fundamentată pe baza prevederilor secțiunii B.I, punctele 4, literele f) și g), în combinație cu prevederile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din Hotărârea de Guvern nr. 48 din 15 februarie 2018.

Conform declarației Ministerului Apărării Naționale, anularea procedurii specifice a fost necesară întrucât câștigătorul desemnat nu a semnat acordul-cadru în limitele de timp stabilite de autoritatea contractantă. De asemenea, fondurile necesare pentru a confirma operatorul economic câștigător de pe locul următor nu au fost identificate.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți în data de 8 august. Cu mai bine de patru ani în urmă, în iulie 2019, consorțiul alcătuit din compania franceză Navel Group și Șantierul Naval Mangalia din România a fost declarat câștigător al licitației pentru acest program crucial. Oferta lor, în valoare de 1,2 miliarde euro, nu a putut fi dusă la îndeplinire din cauza unor contestații și litigii judiciare survenite în special din partea competitorului olandez Damen. De asemenea, în licitație a participat și Fincantieri din Italia.

Într-un răspuns dat presei în aceeași zi, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, și fost șef al Statului Major General al Armatei în perioada dintre inițierea și atribuirea procedurii de achiziție, a subliniat că problema centrală ar fi putut fi prețul. El a subliniat că, din cauza contestațiilor și a întârzierilor în instanțe, prețul contractului s-ar fi putut ridica atât de mult încât să devină inaccesibil pentru părțile implicate.

Această anulare a procedurii specifice pentru Programul “Corvetă multifuncțională” reprezintă un moment semnificativ în domeniul apărării naționale și în eforturile de modernizare a forțelor armate ale României.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00