Reuniunea privind situația din Ucraina, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în orașul saudit Jeddah, și la care a participat și un reprezentant din partea Beijingului, a avut un impact pozitiv asupra consolidării consensului pentru găsirea unei soluții politice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe al Chinei și publicat pe pagina oficială a acestuia. Informația a fost preluată de agenția EFE și difuzată astăzi, 9 august.
Reuniunea de la Jeddah s-a desfășurat în spatele ușilor închise și cu un grad mare de discreție în ceea ce privește conținutul discuțiilor, asemănător celei precedente de la Copenhaga. În cadrul acestei întâlniri, au participat înalți oficiali nu doar din țările occidentale, ci și din țări considerate a fi aliate ale Rusiei, precum India, Brazilia, și, de asemenea, China.
Ministerul de Externe chinez menționează că reprezentantul guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a avut extinse contacte și comunicări cu toate părțile implicate în vederea identificării unei soluții politice pentru criza din Ucraina. El a ascultat opiniile și propunerile tuturor părților și a depus eforturi pentru a obține un consens mai amplu în ceea ce privește o soluție politică la criza menționată.
Conform comunicatului emis de Beijing, contribuția pozitivă a Chinei în facilitarea negocierilor de pace a fost recunoscută pe deplin în cadrul acestei reuniuni. Totodată, China intenționează să continue să promoveze dialogul bazat pe propunerea sa de pace în 12 puncte pentru soluționarea politică a crizei. Comunicatul nu intră în detalii suplimentare.
Anumiți diplomați occidentali sugerează că alegerea orașului Jeddah ca loc de desfășurare a reuniunii ar putea fi legată de eforturile de a atrage participarea Chinei, ținând cont că Beijingul are relații cordiale cu Riadul.
În luna iunie, Li Hui a recunoscut dificultățile în demararea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia și a subliniat angajamentul Chinei de a face tot posibilul pentru a sprijini astfel de discuții. Într-o vizită la Kiev în luna mai, trimisul special chinez a subliniat necesitatea creării condițiilor pentru încheierea conflictului și pentru începerea negocierilor de pace. În replică, autoritățile ucrainene au declarat că nu vor accepta niciun plan de pace care să implice pierderea de teritorii.
Beijingul, care susține că a adoptat mereu o poziție obiectivă în acest conflict, a prezentat anterior, în acest an, un document detaliat cu 12 puncte de abordare a situației, care a fost primit cu rezervă de către Ucraina și aliații săi occidentali.