Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut un anunț important pe rețelele de socializare privind noul curriculum școlar ce va fi implementat începând cu anul școlar 2023-2024. Elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor avea o nouă disciplină în programul lor de învățământ, denumită “Istoria Evreilor. Holocaustul”.
Deca a subliniat importanța onorării memoriei victimelor Holocaustului și necesitatea păstrării în conștiința colectivă a evenimentelor tragice din istoria mondială recentă. Ea a semnat Ordinul privind noua programă aferentă acestei discipline, accentuând că este esențial ca tinerii să dobândească cunoștințe profunde despre această perioadă neagră a istoriei umanității.
“Începând cu anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021. Noul curriculum propus nu doar că va prezenta istoria evreilor și momentele tragice din secolul trecut, ci va promova și dezvoltarea valorilor umaniste, toleranței și atitudinilor specifice cetățeniei democratice, esențiale pentru formarea și consolidarea personalităților tinere în anii de liceu”, a afirmat Deca.
Programa va aborda o gamă largă de subiecte, de la istoria și cultura evreilor, la provocările contemporane precum antisemitismul, xenofobia, genocidul și amenințările asupra valorilor democratice. În plus, elevii vor fi încurajați să înțeleagă importanța memoriei Holocaustului în contextul secolului al XXI-lea.
Ministrul Educației a exprimat aprecierea sa pentru contribuția mai multor organizații și instituții în elaborarea acestei programe, inclusiv Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe al României, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ambasadei României în Israel, Ambasadei Israelului în România, Academiei Române, Federației Comunităților Evreiești din România, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Centrului Yad Vashem – Israel Muzeul Memorial al Holocaustului (SUA) și Memorialul Shoah din Franța.