Apropierea noului an școlar aduce cu sine o serie de provocări pentru elevi, iar gândurile lor se îndreaptă deja cu emoție către sunetul primului clopoțel. În această perioadă, în toate instituțiile de învățământ din România, profesorii dezbat și clarifică conceptul de “absență nemotivată”, o noțiune ce poate părea confuză pentru mulți elevi.
Conform prevederilor actualizate din Statutul Elevului, articolul 7, revizuit în anul 2023, se subliniază că elevii au dreptul de a li se înregistra absența în catalog doar atunci când nu sunt prezenți la o oră de curs, și că utilizarea absențelor ca mijloc de constrângere este strict interzisă.
În cadrul aceluiași Statut, în articolul 27, se stipulează că pentru elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate în decursul unui an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% din totalul orelor pentru o disciplină de studiu, calificativul pentru comportament va fi treptat redus, de la “Foarte bine” la “Bine”, “Suficient” și “Insuficient”.
Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, aceeași regulă se aplică, dar cu mențiunea că scăderea notei la purtare va fi cu un punct pentru fiecare astfel de absență.
În România, regulile referitoare la absențele elevilor sunt prevăzute în detaliu în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), în vigoare începând cu 1 septembrie 2022.
De menționat că termenul de “absență nemotivată” nu apărea în niciun articol al Statutului Elevului până în acest an, însă după actualizarea sa, au fost introduse noi dispoziții privind consecințele pentru cei care acumulează astfel de absențe.
Mai jos sunt prezentate noile prevederi privind “absențele nemotivate”:
Articolul 21. (1) Procesul de exmatriculare este inițiat de către profesorul diriginte pentru elevii care au acumulat 20 de ore de absență nejustificată la diverse discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină/modul, cumulate pe parcursul unui an școlar. Acesta este semnat de către profesorul diriginte și director și este înmânat elevului și părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal, cu semnătură.
(2) Consecințele sunt înregistrate în registrul de evidență al elevilor și în catalogul clasei, fiind menționate în raportul consiliului clasei la finalul semestrului sau anului școlar.
(3) Consecințele, împreună cu reducerea notei la purtare, sunt validate în cadrul consiliului profesoral, conform propunerii consiliului clasei.
(…)
Articolul 23. – (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu, se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau considerate astfel de către consiliul profesoral al unității de învățământ.
(2) Aceeași sancțiune se aplică pentru cel puțin 40 de absențe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor pentru o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe parcursul unui an școlar.
(3) În cazul în care abaterea constă în absențe nemotivate, sancțiunea exmatriculării poate fi aplicată numai dacă anterior a fost impusă sancțiunea preavizului de exmatriculare.
(4) Consecințele sunt înregistrate în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidență al elevilor și în registrul matricol.
(5) Sancțiunea este comunicată în scris elevului și părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal de către directorul unității de învățământ, cu semnătură.
(6) Consecințele, împreună cu reducerea notei la purtare, sunt validate în cadrul consiliului profesoral, conform propunerii consiliului clasei.