Fostul premier, Theodor Stolojan, critică măsurile fiscale și reforma pensiilor speciale

de admin 2
0 comentarii 42 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Fostul prim-ministru Theodor Stolojan (PNL) a criticat astăzi măsurile fiscale propuse și a catalogat reforma pensiilor speciale ca fiind o “caricatură”, într-un interviu acordat postului de radio RFI.

“Domnul Ciolacu nu este ceea ce s-a autointitulat ‘fraierul de serviciu’, chemat să aducă ordine în finanțele publice, în bugetul României, care în prezent înregistrează deficite și, mai presus de toate, generează o datorie publică nesustenabilă. El este premierul țării, cu o responsabilitate enormă, într-un moment critic pentru România. Pe termen scurt, Guvernul trebuie să stabilizeze acest deficit bugetar, care nu este sustenabil, dar este important să înțeleagă că deficitul bugetar, la fel ca orice alt deficit monetar sau valutar, este un efect al dezechilibrelor economice existente în economie. Prin urmare, problema Guvernului, a domnului Ciolacu, în calitate de prim-ministru și nu ca “fraier de serviciu”, cum se autointitulează el, este și să efectueze reformele necesare pentru a corecta aceste dezechilibre economice care au condus la dezechilibrul bugetar. Și aici ne referim la politicile populiste, unele chiar iresponsabile, din ultimii cinci-șase ani”, a declarat Stolojan.

Creșterea economică prin majorarea veniturilor este periculoasă Fostul prim-ministru critică, de asemenea, măsurile fiscale propuse.

“Am chemat pompierul să stingă focul, dar problema este de ce a izbucnit focul. Aceasta este o întrebare dificilă și domnul Ciolacu și întregul Guvern trebuie să înțeleagă că trebuie să prevenim ca focul să nu mai izbucnească. Cei care se opun Programului Național de Redresare și Reziliență nu înțeleg necesitatea reformelor pe care România trebuie să le efectueze. Putem să ignorăm reforma pensiilor speciale? Modul în care a fost propusă în prezent este o caricatură, ca și cum am face ceva fără să facem nimic. Putem să nu abordăm problema reformelor în sistemul public bugetar, unde teoreticienii economici cu puțină experiență au promovat ideea că creșterea economică poate fi realizată prin majorarea veniturilor, fără a ține cont de evoluția productivității muncii, și am ajuns în situația în care salariul mediu net în sectorul bugetar este mult mai mare decât salariul net din sectorul privat, ceea ce reprezintă o anomalie”, a subliniat Stolojan.

PNL are, de asemenea, o parte din vină Întrebat dacă PNL nu este și el responsabil pentru situația bugetară actuală, fostul prim-ministru a răspuns:

“Absolut, PNL-ul are, de asemenea, o parte din vină. De exemplu, am susținut cu tărie facilitățile fiscale pentru constructori și mă întreb de ce bugetul țării trebuie să subvenționeze construcția de proprietăți de lux, restaurante sau centre comerciale prin scutiri de impozit pe venit pentru constructori. S-a spus că există lipsă de forță de muncă, dar avem probleme, dar nu este adevărat. În domeniul construcțiilor, aproape fiecare proiect nou are o evaluare, și nu avem prețuri competitive pe piață, așa cum avem în cazul laptelui sau al altor produse. Avem devize. Evident, organizăm licitații publice dacă lucrările sunt de interes public, dar în deviz trebuie să includem și costurile forței de muncă, care asigură munca necesară. Altfel, pur și simplu, am subvenționa toate construcțiile din România. Deci, din perspectivă economică și bugetară, este o abordare greșită”, a conchis Stolojan.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW