Atenție, șoferi! Sancțiuni pentru comportament agresiv în trafic!

de admin 2
0 comentarii 210 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

Toți șoferii auto riscă să primească amenzi semnificative și chiar suspendarea permisului auto în cazul în care folosesc excesiv claxonul sau dau flash-uri în trafic, potrivit unor modificări recente în Codul Rutier.

Sancțiunile sunt cu atât mai severe pentru cei care recidivează sau provoacă accidente. Printre acțiunile considerate agresive se numără repetarea frecventă a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța vehiculele din față să elibereze banda pe care circulă, precum și conducerea la o distanță foarte mică de alte automobile.

Codul rutier a suferit multiple modificări de-a lungul timpului, iar una dintre cele mai recente schimbări a fost adusă prin Ordonanța Guvernului 1/2022, care se concentrează asupra șoferilor cu un comportament agresiv în trafic.

Conform acestui document, șoferilor le este interzis să manifeste comportament agresiv atunci când se află la volan. Sancțiunile aplicabile variază în funcție de gravitatea acțiunilor. Cei care încalcă această interdicție fără consecințe semnificative se pot aștepta la amenzi din clasa a doua (între 580 și 725 de lei) și la suspendarea permisului auto pentru 30 de zile.

Sancțiuni mai drastice sunt impuse în cazul în care comportamentul agresiv al șoferului conduce la un accident cu daune materiale. În aceste situații, amenzile pot ajunge la 1.160 de lei, iar suspendarea permisului auto poate fi aplicată pentru 60 de zile.

În cazul recidiviștilor, care repetă comportamentul agresiv într-un interval de șase luni de la restituirea permisului auto, perioada de suspendare (aplicată împreună cu amenda corespunzătoare) va fi prelungită automat cu 30 de zile. De exemplu, în prima situație menționată anterior, suspendarea se va extinde la 60 de zile, iar în cazul celui de-al doilea caz, la 90 de zile.

În plus, ordonanța (art. I, pct. 23) prevede posibilitatea aplicării unei suspendări a permisului auto pe o perioadă de 180 de zile (alături de alte consecințe) în cazul accidentelor de circulație cu vătămări corporale sau decese.

Printre faptele pentru care polițiștii rutieri pot acorda sancțiuni pentru comportament agresiv se numără:

  • Utilizarea repetată a semnalelor luminoase și/sau sonore pentru a forța nejustificat șoferii din față să elibereze banda de circulație;
  • Deplasarea repetată de pe o bandă pe alta sau dintr-un rând în altul, alternând între stânga și dreapta, pentru a depăși un șir de mașini care circulă în aceeași direcție;
  • Circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, fie în față, fie în spate, fie lateral, sau reducerea bruscă și nejustificată a vitezei pentru a intimida șoferul altui vehicul;
  • Pornirea vehiculului prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • Conducerea intenționată a vehiculului prin accelerarea repetată a motorului pentru a deranja persoanele din apropierea drumului public;
  • Deplasarea cu spatele pentru a intimida șoferii din spate;
  • Efectuarea unei manevre de întoarcere prin folosirea frânei de mână;
  • Realizarea controlată a unui derapaj al vehiculului pentru a face o întoarcere sau a schimba direcția;
  • Conducerea unei motociclete (sau moped) pe o singură roată.

Inițiatorii ordonanței consideră că sancționarea comportamentului agresiv în trafic este necesară pentru a îmbunătăți siguranța circulației. Până în prezent, Codul rutier nu conținea prevederi detaliate referitoare la comportamentul agresiv în trafic și nici sancțiuni specifice pentru această categorie de acțiuni, conform avocatnet.ro.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW