Premierul României și omologul ucrainean discută drepturile minorității române și securitatea regională

de admin 2
0 comentariu 84 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Premierul Marcel Ciolacu a găzduit astăzi o întâlnire la Palatul Victoria cu omologul său din Ucraina, Denîs Șmihal. În cadrul discuțiilor, liderul român a subliniat importanța respectării drepturilor comunității române din Ucraina.

“Am adus în atenția Prim-Ministrului Șmihal preocupările României cu privire la drepturile minorității române din Ucraina. Am reiterat poziția fermă a României în această privință și am subliniat necesitatea unui dialog constructiv între cele două țări. România așteaptă cu încredere o abordare deschisă și angajată din partea autorităților ucrainene, întrucât avem legături solide bazate pe solidaritate”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul a insistat asupra drepturilor egale pentru toate minoritățile și a subliniat că România promovează aceeași abordare în ceea ce privește drepturile comunității ucrainene din România. “Suntem în căutarea unei colaborări bazate pe respect reciproc și pe garantarea drepturilor fundamentale”, a adăugat Ciolacu.

În legătură cu controversata denumire a limbii, Ciolacu a reamintit necesitatea recunoașterii acesteia ca limbă română în Ucraina. “Este important ca autoritățile ucrainene să recunoască oficial limba română și să ia măsuri adecvate în consecință. Exemplul recent al Republicii Moldova, care a adoptat limba română ca limbă oficială, ar putea servi drept model pentru această abordare”, a explicat premierul.

Discuțiile au acoperit și aspecte de securitate regională, în contextul provocărilor din regiunea Mării Negre, provenite de la Federația Rusă. Premierul a subliniat importanța coeziunii europene și a sprijinului pentru Republica Moldova și Ucraina în drumul lor către integrarea europeană. “Susținem cu tărie eforturile celor două țări pentru a deschide negocieri de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. De asemenea, am salutat colaborarea consolidată dintre Ucraina și NATO, ca urmare a rezultatelor Summitului de la Vilnius”, a adăugat Ciolacu.

În încheiere, premierul Ciolacu i-a adresat cuvinte de încurajare omologului său ucrainean. “În ciuda provocărilor, aveți sprijinul solid al aliaților puternici precum SUA, NATO și Uniunea Europeană, alături de vecini ca România. Continuați să luptați pentru valorile și drepturile voastre, cu convingerea că veți depăși momentul actual și veți construi un viitor mai sigur și mai prosper”, a încheiat premierul român.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00