Descoperirea uimitoare: Oamenii de știință extrag ADN dintr-o scrisoare a lui Vlad Țepeș din secolul al XV-lea

de admin 2
0 comentariu 61 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Într-un demers remarcabil al cercetătorilor specializați în analiza “biomoleculelor istorice”, a fost obținut cu succes ADN dintr-o scrisoare datând din secolul al XV-lea, scrisă de cunoscutul domnitor Vlad Țepeș. Această descoperire revoluționară dezvăluie detalii inedite despre viața domnitorului care a inspirat legenda personajului vampiric al lui Bram Stoker, conform unui articol publicat de The Mirror.

Gleb și Svetlana Zilberstein, denumiți “detectivi ai proteinelor” sau “chimiști istorici”, au declarat că reușita lor uluitoare a avut loc “într-o noapte întunecată și furtunoasă” din luna mai, exact la 125 de ani de la publicarea romanului lui Bram Stoker despre vampirul Dracula.

Cercetarea a fost desfășurată în Transilvania, iar documentul antic, semnat chiar de Dracula, avea peste 500 de ani vechime. Cei doi specialiști au căutat să extragă material genetic din transpirație, amprente și salivă, folosindu-se de tehnici avansate.

Acești “chimiști istorici” pot construi acum o imagine nu doar a constituției fizice a domnitorului valah cunoscut sub numele de Vlad Țepeș, datorită metodelor lor, ci și a condițiilor de mediu în care el a trăit.

“Am extras moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani. A fost un moment mistic”, a dezvăluit Gleb Zilberstein. “Nu am planificat în mod special această dată. În noaptea aceea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat și a fulgerat, iar câinii au urlat. A fost o atmosferă cu adevărat magică. Contele Dracula și-a găsit eliberarea din arhiva românească.”

Această revelație nu doar că aduce lumină asupra personalității complexe a lui Vlad Țepeș, cunoscut pentru pedepsele sale sângeroase și pentru modul său brutal de a trata dușmanii, dar și asupra moștenirii istorice a acestuia și a legăturilor cu monarhia britanică. Se afirmă că strămoșii noului monarh Charles al III-lea pot fi urmăriți până la acest conducător de temut al României.

Prin intermediul acestei metode inovatoare, cercetătorii analizează biomoleculele istorice pentru a afla informații despre persoanele sau obiectele istorice. Moleculele precum proteinele oferă detalii despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață și alimentație.

Pentru a dezvălui secretele scrisorii lui Vlad Dracula, cercetătorii au utilizat o peliculă specială de plastic numită EVA (acetat de etilenă-vinil) pentru a extrage proteine și molecule mici din hârtie fără a o deteriora. Ulterior, aceste extracte au fost analizate cu ajutorul spectrometriei de masă.

Descoperirea aduce o contribuție semnificativă la înțelegerea istoriei și a personalității lui Vlad Țepeș, oferind o privire fascinantă în viața și lumea în care acesta a trăit.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00