India se pregătește pentru a doua încercare de aselenizare cu Chandrayaan-3

de admin 2
0 comentariu 29 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

India se pregătește pentru o nouă încercare istorică de aselenizare, într-un moment crucial pentru dezvoltarea sa spațială. Chandrayaan-3, numită în sanscrită “navă lunară”, este programată să aterizeze în apropierea polului sudic al Lunii, marcând o premieră mondială în explorarea spațială. Această misiune vine după o încercare eșuată în 2019 și în contextul în care recenta misiune lunară a Rusiei în aceeași regiune s-a prăbușit.

Potrivit programului, Chandrayaan-3 va ateriza cu modulul său de aterizare Vikram, având ca țintă regiunea polară sudică a Lunii. Această zonă este mai puțin explorată și reprezintă o provocare tehnică semnificativă. Fostul șef al departamentului spațial indian, K Sivan, a declarat că datele recent transmise de modulul de aterizare oferă încredere că misiunea va reuși cu succes. El a menționat că ajustări au fost făcute în cadrul programului, învățând din lecțiile eșecului anterior.

Chandrayaan-3 a fost lansată cu aproape șase săptămâni în urmă și a necesitat mai mult timp pentru a ajunge pe Lună decât misiunile Apollo ale SUA din anii 1960 și 1970. Aceasta se datorează folosirii unor rachete mai puțin puternice, dar care au permis sondei să obțină viteză prin mai multe orbite în jurul Pământului înainte de a intra pe traiectoria lunară.

Misiunea spațială indiană are un buget relativ redus, dar s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani. Chandrayaan-3 a costat aproximativ 74,6 milioane de dolari, fiind mai accesibilă comparativ cu alte misiuni spațiale internaționale, întrucât India a investit în tehnologie și dezvoltare proprie.

Această misiune reflectă angajamentul crescut al Indiei în explorarea spațială și avansarea tehnologică. Indiferent de rezultat, eforturile sale contribuie la dezvoltarea cunoștințelor umane despre Univers și la progresul științei spațiale.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00