Termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA a fost extins, iar posibilitatea renunțării la polițele Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile.
Această modificare importantă a fost anunțată într-o declarație exclusivă pentru Agerpres de către Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Conform noilor reglementări, polițele RCA pot fi achiziționate cu până la două luni în avans după ce a fost implementată schimbarea în cadrul Normei 20.
“Am promovat, aprobat și publicat un proiect de normă care urmărește revizuirea prevederilor din articolul 13 al Normei 20, prin care se stabilește perioada în care contractul RCA intră în vigoare după încheierea sa. Propunerea de modificare vizează extinderea termenului cu 30 de zile. În urma acestei propuneri, termenul maxim pentru activarea contractelor RCA, deoarece norma a fost deja publicată în Monitorul Oficial, s-a prelungit la 60 de zile pentru încheierea contractului. Astfel, deținătorii de polițe Euroins și nu numai ei, pot să-și reînnoiască contractele RCA în avans, cu cel mult 60 de zile”, a subliniat Valentin Ionescu.
Potrivit lui Ionescu, prevederea anterioară din normă impunea un termen de 30 de zile, iar intermediarii și companiile de asigurări erau obligați să notifice titularii de polițe RCA cu 30 de zile înainte de expirarea acestora. De acolo înainte, fiecare posesor de poliță decidea dacă o reînnoiește imediat după primirea notificării din partea brokerului sau cu câteva zile înainte de expirare.
“Am observat că, în medie, majoritatea celor care își reînnoiesc polițele RCA o fac cu 4-5 zile înainte, sau chiar o săptămână. Cu toate acestea, având în vedere situația specială a polițelor Euroins, am dorit să oferim un interval mai lung, pentru a evita un potențial blocaj operațional pe piață. Astfel, deținătorii acestor polițe au suficient timp să le înlocuiască din timp”, a explicat Ionescu.
El a subliniat că ASF a dezvoltat un set de măsuri menite să atenueze presiunea generată de reînnoirea unui număr semnificativ de polițe RCA într-un interval scurt de timp.
“Pe lângă modificarea Normei 20, care extinde termenul de înlocuire a polițelor de la 30 la 60 de zile înainte, am propus și o ordonanță de urgență către Ministerul Finanțelor și Guvernul României, prin care cerem prelungirea termenului de renunțare la valabilitatea polițelor Euroins cu încă 90 de zile. În prezent, Legea 85 stabilește un termen de 90 de zile pentru renunțarea la toate polițele Euroins, cu excepția celor de garanții, începând de la declanșarea procedurii de faliment. Termenul inițial era 8 septembrie. În urma estimărilor noastre, luând în considerare și renunțările făcute în aceste zile, anticipăm că vor rămâne peste 1.500.000 de polițe valabile până pe 8 septembrie. Deoarece perioada de vârf pentru înnoirea contractelor RCA este, în mod obișnuit, în lunile de toamnă – octombrie, noiembrie și decembrie, precum și într-o parte a lunii septembrie, propunem această ordonanță de urgență pentru a diminua acest număr și pentru a reduce presiunea operațională asupra brokerilor și companiilor de asigurări. Astfel, deținătorii de polițe RCA vor putea să facă această tranziție fără stres imediat după 8 septembrie și să evite aglomerația la intermediari și companii de asigurări”, a adăugat oficialul ASF.
Valentin Ionescu a menționat că, în cazul în care termenul de renunțare va fi prelungit până în decembrie, numărul de polițe valabile va scădea semnificativ, estimativ la 700.000 – 800.000, față de 1,5 – 1,6 milioane cât erau inițial. Această ajustare poate fi absorbită fără dificultăți semnificative de către piață, având în vedere că există doar șase companii de asigurări autorizate pentru RCA și două pentru pașaportul european.
Modificările referitoare la polițele RCA au intrat în vigoare efectiv începând cu 21 august, după publicarea lor în Monitorul Oficial.