Autoritățile ruse au confirmat oficial miercuri că Evgheni Prigojin a încetat din viață, după ce avionul în care se afla, împreună cu alte nouă persoane, inclusiv liderul principal al grupării Wagner, Dmitri Utkin, s-a prăbușit în regiunea Tver, în apropierea Moscovei.
Surse apropiate situației susțin că avionul în care călătorea Evgheni Prigojin, împreună cu conducerea PMC Wagner, a fost aproape cu certitudine afectat din ordin direct al președintelui Vladimir Putin. Această acțiune ar putea fi interpretată ca o măsură de răspuns demonstrativ în fața pierderilor suferite de aviația rusă pe data de 24 iunie.
Potrivit informațiilor de la locul incidentului, avionul lui Prigojin a pierdut rapid 2.400 de metri altitudine în decurs de 30 de secunde. Rapoartele indică că avionul Embraer Legacy 600 nu a prezentat semne de probleme până în momentul în care a suferit o scădere bruscă de altitudine în ultimele 30 de secunde ale zborului.
La ora 15:19 GMT, aeronava a înregistrat o „cădere verticală bruscă”, conform lui Ian Petchenik de la Flightradar24. În aproximativ 30 de secunde, avionul a coborât peste 8.000 de picioare de la altitudinea de croazieră de 28.000 de picioare, adică o scădere de 2.400 de metri în jumătate de minut. „Orice s-a întâmplat, a avut loc într-un timp foarte scurt”, a declarat Petchenik.
Există speculații privind cauza prăbușirii, inclusiv ipoteza că avionul ar fi fost sabotat din interior sau chiar distrus cu o bombă. O sursă din cadrul Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia a sugerat că avionul ar fi fost „demolat”, ceea ce ar putea implica că prăbușirea nu ar fi fost cauzată de o rachetă (deși oficialitățile ruse continuă să analizeze toate posibilitățile).
Cu toate acestea, jurnaliștii de la publicația independentă Meduza pun la îndoială explicația legată de o „bombă”, în timp ce investighează cu atenție circumstanțele exacte ale tragediei aeriene.
Demisia notabilă a lui Prigojin, petrecută la doar două luni după tentativa de lovitură de stat, ar putea fi interpretată ca un semnal din partea președintelui Putin către elitele ruse înaintea alegerilor din 2024. Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, acest act ar putea sugera că loialitatea este esențială și că nerespectarea acesteia poate avea consecințe grave.
În plus, semnalul ar putea fi adresat și armatei ruse, subliniind că nu vor fi tolerați „eroi ai operațiunilor militare speciale”. Podoliak a menționat că în absența unui proces în Ucraina, se poate aștepta o acțiune din partea Serviciului Federal de Securitate (FSB).
În lista pasagerilor aflată la bordul avionului prăbușit s-a regăsit o singură femeie, însoțitoarea de zbor Kristina Raspopova. Aceasta avea vârsta de 39 de ani și, înainte de decolare, a trimis un mesaj rudelor sale, anunțând că zborul lor a fost întârziat.