Guvernul a dezvăluit că lucrează la un pachet legislativ extins, menit să reformeze aparatul de stat, să asigure o echilibrare fiscală și să combată evaziunea fiscală. Deciziile definitive vor fi stabilite în urma consultărilor cu experții de la Bruxelles.
Un set de măsuri propuse ar urma să intre în vigoare din 1 octombrie, însă fiecare pas necesită aprobarea Comisiei Europene, după negocierile planificate pentru săptămâna viitoare.
Printre propunerile subiectului se numără:
- Creșterea salariului minim la 3.300 de lei brut.
- Majorarea salariului minim în construcții la 4.500 de lei brut.
- Reorganizarea instituțiilor.
- Încetarea utilizării tichetelor de vacanță pentru salariile ce depășesc 10.000 de lei brut.
- Abandonarea facilităților fiscale pentru lucrătorii din domeniul IT.
Inițiativele guvernamentale sunt în așteptarea acordului Comisiei Europene, iar negocierile oficiale vor avea loc în perioada 29 august – 1 septembrie. Delegația română, formată din miniștrii Simona Bucura Oprescu, Marcel Boloș, Adrian Câciu și premierul Marcel Ciolacu, va discuta la Bruxelles detaliile pachetului de reforme în ceea ce privește bugetul și fiscalitatea.
Încercarea de a menține deficitul bugetar sub control este esențială, având în vedere că o deviere de la ținta stabilită ar putea atrage o sancțiune de 0,5% din Produsul Intern Brut, impusă de Comisia Europeană. Cu toate acestea, oficialii europeni au fost informați cu privire la caracterul excepțional al unor cheltuieli, cauzate de pandemie și de conflictele din Ucraina (cum ar fi costurile legate de refugiați și tranzitul de cereale).
Într-o recentă discuție cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că deficitul bugetar al României a crescut datorită cheltuielilor neașteptate în contextul crizei din Ucraina și, de asemenea, a menționat că țara noastră își respectă angajamentele NATO, canalizând 2,5% din PIB către cheltuielile de apărare, în primul an al acestei inițiative.
Pe agenda următoarelor luni sunt prevăzute două rectificări bugetare. Prima este planificată pentru luna septembrie, iar a doua spre finalul anului, în noiembrie. Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor sunt așteptați să beneficieze cel mai mult de pe urma rectificării din septembrie.
Guvernul dorește să mențină fondurile pentru investiții intacte, având în vedere că economia României a început să înregistreze o creștere susținută datorată investițiilor, nu consumului, au dezvăluit surse guvernamentale.