Directorii de școală amenință cu demisia dacă se întârzie legea salarizării

de admin 2
0 comentarii 113 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

O învățătoare din județul Iași, care a renunțat la funcția de director al unei școli în iunie, a exprimat că poziția de director școlar în România a devenit un privilegiu financiar inaccesibil. Această remarcă face parte dintr-un val de nemulțumire exprimat de aproximativ 2.500 de directori de școli și grădinițe din întreaga țară printr-o scrisoare deschisă în care solicită majorarea salariilor lor. Motivul acestui protest se leagă de întârzierea Guvernului în prezentarea proiectului legii salarizării unitare, care ar fi trebuit să fie înaintat Parlamentului până la 1 septembrie.

În România, cu un total de aproximativ 6.300 de instituții de învățământ cu personalitate juridică, 40% dintre directori au amenințat cu demisia ca reacție la situația actuală. Potrivit semnatarilor scrisorii, o ordonanță de urgență emisă în iunie a condus la majorarea salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar, însă această creștere nu s-a aplicat și personalului cu funcții de conducere. Astfel, un director de școală poate câștiga cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor, fapt care a sporit frustrarea acestor directori.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și AVE România – Asociația pentru Valori în Educație au emis un comunicat de presă în numele semnatarilor, subliniind că experiența directorilor nu este luată în considerare la stabilirea salariilor, așa cum se întâmplă în cazul profesorilor fără funcții de conducere. Ei susțin că lipsa de sprijin și atracție financiară face ca poziția de director să fie puțin atractivă pentru cei din domeniul educației. Un număr semnificativ de directori au demisionat deja în această perioadă.

În cadrul acestei scrisori, semnatarii au prezentat trei propuneri Guvernului: includerea vechimii în calculul salariilor, pornind de la gradația 0, opțiunea de a alege între salariul de director și cel de profesor, dar cu o creștere de 10% a salariului de bază pentru cei din prima categorie și, în cele din urmă, acordarea unei prime lunare de 1.200 de lei începând cu septembrie 2023 până la implementarea noii legi salariale.

Fosta directoare a Școlii Gimnaziale Popricani din Iași, Simona Elena Voinescu, a subliniat că a fost nevoită să renunțe la funcția de director din cauza condițiilor financiare. Comparând salariile, ea a dezvăluit că în calitate de director câștiga 5.302 de lei în iulie, în timp ce învățătorii vor câștiga 6.100 de lei începând cu septembrie. În ciuda promisiunilor, proiectul legii salarizării unitare întârzie să apară, alimentând nemulțumirile în rândul directorilor de școli. Grilele de salarizare publicate în iulie au inclus majorări și pentru aceștia, dar sindicatele consideră că acestea nu sunt suficiente. Guvernul a anunțat că va finaliza un prim proiect și îl va dezbate cu sindicatele din educație în iulie, urmărind depunerea unei variante a legii în Parlament până la 1 septembrie.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW