Joi, 31 august, Mangalia sărbătorește Ziua Moscheii Esmahan Sultan

de admin 2
0 comentariu 101 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Comitetul Comunității Musulmane din Mangalia, organizează joi, 31 august, Ziua Moscheii Esmahan Sultan, un eveniment solemn dedicat comunității musulmane din Mangalia.

Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia reprezintă cel mai vechi sanctuar islamic din România, purtând numele fiicei sultanului Selim al II-lea, fondatorul acestei moschei, și a fost construită în anul 1575. De-a lungul timpului, multiple generații de credincioși musulmani au găsit în această așezare sacrală un spațiu de adorare și de conectare la esența orientală.

Un moment semnificativ în cronologia moscheii îl constituie renovarea sa, realizată prin sprijinul financiar al omului de afaceri Çapa Tunç din Turcia, sub îndrumarea Muftiatului Cultului Musulman din România. Inaugurarea acestei restaurări a avut loc într-o ceremonie fastuoasă în ziua de 27 august 2008. Din această cauză, sărbătorirea Zilei Moscheii Esmahan Sultan în luna august a devenit o tradiție, având scopul de a fi nu doar o celebrare a comunității musulmane, ci și a întregului oraș Mangalia.

Cu ocazia acestei sărbători, începând cu ora 13:00, toți cei interesați de istoria unuia dintre cele mai străvechi și frumoase locuri de închinare musulmane din România sunt invitați să participe la ceremonia de deschidere a evenimentului, care va avea loc în curtea moscheii.

Pe parcursul manifestărilor, reprezentanții oficiali ai autorităților locale și membri ai comunității musulmane vor ține discursuri prin care vor aduce în prim-plan trecutul istoric al acestui monument din sudul județului Constanța. În plus, se va desfășura o slujbă religioasă oficiată de hogea. Participanții la eveniment vor avea ocazia să viziteze moscheea pe parcursul întregii zile, având astfel prilejul să se apropie de istoria moscheii din Mangalia și de tradițiile musulmane din regiunea Dobrogea.

După activitățile desfășurate la moschee, începând cu ora 16:00, în Piața Republicii din Mangalia, participanții se vor putea bucura de un spectacol de dansuri și muzică tradiționale, alături de un târg ce va oferi preparate specifice comunității musulmane.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00