Studiu Eurostat: Dificultăți în recrutarea specialiștilor IT

de admin 2
0 comentarii 125 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Mai mult de 6 din 10 companii din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți în recrutarea specialiștilor în domeniul IT, conform unei analize efectuate de o companie specializată în furnizarea de soluții software de afaceri din industria ICT.

Studiul se bazează pe datele furnizate de Eurostat, care indică că una din zece companii din UE a încercat să recruteze specialiști IT în anul 2021. Între aceste companii, 62,8% au întâmpinat provocări în ocuparea acestor poziții. Țările membre ale UE cu cele mai mari dificultăți în angajarea specialiștilor IT sunt Slovenia (78%), Cehia (77%) și Germania (76,6%). Pe de altă parte, companiile din Spania (32,8%), Bulgaria (46%) și Polonia (46,5%) au întâmpinat cele mai mici dificultăți în această privință.

“În România, 58,6% dintre companii se confruntă cu dificultăți în recrutarea specialiștilor IT, plasându-ne ușor sub media UE. Cu toate acestea, provocările sunt încă semnificative. În ciuda concedierilor în industria IT din străinătate, companiile din România continuă să întâmpine dificultăți în procesul de recrutare a programatorilor.

Anual, aproximativ 10.000 de absolvenți de IT intră pe piața muncii, un număr semnificativ, dar care nu poate acoperi cererea existentă”, a subliniat Simona Pavelescu, director general al High-Tech Systems & Software (htss), compania care a realizat studiul.

Chiar dacă giganții tech de peste ocean, precum Oracle, Meta, Google sau Amazon, au anunțat disponibilizări în masă încă din primele luni ale anului, acest val de concedieri nu afectează în mod direct piața emergentă din România. Simona Pavelescu a explicat că există mai multe motive pentru acest lucru, incluzând costurile mai reduse ale forței de muncă calificate și infrastructura adecvată.

“România rămâne o destinație atrăgătoare pentru dezvoltarea de software și outsourcing. Costurile cu forța de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate și avem o infrastructură IT performantă. Drept urmare, companiile autohtone continuă să atragă noi clienți și proiecte chiar și în aceste vremuri.

Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că suntem parte a unui sistem de piețe interconectate și nu putem exclude apariția unor efecte regionale ale valului de concedieri din străinătate. Până în prezent, aceste influențe nu sunt vizibile”, a adăugat Pavelescu.

Într-o industrie caracterizată de o piață a muncii extrem de competitivă, companiile sunt nevoite să adopte tactici inovatoare pentru a asigura resursele necesare extinderii afacerii. Printre aceste măsuri se numără externalizarea anumitor activități, colaborarea cu instituții educaționale diverse, dezvoltarea de programe speciale pentru a crește retenția angajaților și chiar înființarea de academii interne de IT.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW