Cât costă rechizitele școlare? Vai de noi…

de admin 2
0 comentariu 41 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Apropiindu-se rapid noul an școlar, numeroși părinți au intrat în goana după cumpărături, confruntându-se cu realitatea scumpirilor din această perioadă.

Într-un context marcat de creșterea prețurilor care a adus provocări întregii populații, adulții se confruntă cu grijile financiare legate de costurile necesare pentru rechizitele copiilor în acest an. Într-adevăr, suma totală necesară reprezintă o preocupare majoră.

Cu toate că suntem la sfârșitul lunii august, numeroși părinți au făcut deja achiziții intense de ghiozdane și rechizite pentru noul an școlar. Acest val de achiziții vine pe fundalul scumpirilor continue ale produselor în toate domeniile, cu excepția notabilă a celor de papetărie. Cei mai bine pregătiți dintre părinți s-au pus în căutarea celor mai bune oferte pentru a face față cheltuielilor considerabile. Totuși, suma pe care trebuie să o alocăm pentru aceste achiziții nu este deloc neglijabilă.

Într-o încercare de a obține o imagine a costurilor actuale ale materialelor școlare, am examinat prețurile din cadrul magazinului Jumbo, unde adulții căutau frenetic, alături de copii, rechizitele necesare. Prețurile nu au surprins pe nimeni, având în vedere că scumpirile datorate inflației au devenit simțite încă din toamna anului precedent. De exemplu, un caiet dictando A5 cu 50 de file costă 1,99 lei, astfel că 10 astfel de caiete se ridică la aproximativ 20 de lei.

Unul dintre cele mai dorite produse de către copii, seturile de carioci, pot ajunge până la 14,99 lei, iar un pachet de creioane de desen variază între 9,99 și 14,99 lei.

Privind aceste prețuri, un părinte poate considera că investiția într-un creion mecanic ar putea să fie mai rentabilă, costurile variind între 2,99 și 5,99 lei sau chiar mai mult, în funcție de model. Acestea pot fi achiziționate, de asemenea, sub formă de set.

Un penar cu un singur compartiment pornește de la 12,99 lei, într-unul dintre magazinele cele mai frecventate de români. Desigur, penarele echipate, decorate cu personaje din benzile desenate preferate, îi atrag pe copii și îi determină pe părinți să scoată între 29,99 și 79,99 lei pentru astfel de modele.

Ghiozdanele, indispensabile școlii, vin într-o varietate largă, cele mai sofisticate ajungând chiar la 200 de lei. Cu toate acestea, există și opțiuni mai accesibile pentru cei mai precauți, cu ghiozdane din materiale durabile care pot fi achiziționate la prețuri de 99,99 lei, 69,99 lei sau chiar mai puțin.

Este evident că părinții pot ajunge să aloce chiar și până la 500 de lei pentru a asigura necesitățile de început de an școlar ale copilului, fără a lua în calcul cheltuielile suplimentare precum uniformele, caietele speciale de exerciții, culegerile și multe altele.

Ideea de “educație gratuită” rămâne un mit într-o societate în care, până nu demult, se percepea chiar și “fondul clasei”.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00