Pierderile suferite de Banca Angliei sunt mai mari decât s-au estimat inițial

de admin 2
0 comentariu 42 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Pierderile suferite de Banca Angliei din investițiile în obligațiuni, realizate pentru a sprijini economia britanică în urma crizei financiare, sunt estimate a fi “material mai mari decât se prevedea, până la jumătatea deceniului”, conform analiștilor Deutsche Bank, potrivit informațiilor furnizate de CNBC și preluate de News.ro.

La finalul lunii iulie, banca centrală britanică anticipa că va cere sprijin financiar din partea Trezoreriei pentru acoperirea pierderilor de 150 miliarde de lire sterline (189 miliarde de dolari) în cadrul facilității de achiziție a activelor (APF).

Inițiat în 2009 și derulat până în 2022, programul APF a avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de finanțare pentru companiile afectate de criza financiară din 2008.

Băncii Angliei a acumulat obligațiuni în valoare de 895 miliarde de lire sterline, beneficiind de rate ale dobânzii scăzute la nivel istoric.

Cu toate acestea, banca centrală a început să revină asupra acestei poziții la sfârșitul anului precedent, în primul rând prin oprirea reinvestirii activelor aflate la maturitate și ulterior prin vânzarea activă a obligațiunilor, cu o rată estimată de 80 miliarde de lire sterline pe an, începând cu octombrie 2022.

Trezoreria și Banca Angliei erau conștiente când au implementat programul APF că profiturile inițiale (de 123,8 miliarde de lire sterline în septembrie anul trecut) se vor transforma în pierderi pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Cu toate acestea, ritmul în care banca centrală a trebuit să ajusteze politica monetară pentru a ține sub control inflația a dus la costuri mai mari decât anticipau. Creșterea dobânzilor a condus la scăderea valorii obligațiunilor guvernamentale achiziționate, cunoscute sub denumirea de gilts, exact în momentul în care Băncii Angliei a început să le vândă cu pierdere.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00