Declarația finală a summitului G20 a reușit să obțină un consens asupra subiectului sensibil al conflictului din Ucraina, potrivit anunțului făcut de premierul indian Narendra Modi, gazda evenimentului. Această realizare a fost surprinzătoare, deoarece diferențele de opinie erau profunde și nu se anticipa un astfel de acord atât de rapid.
Declarația subliniază preocuparea profundă cu privire la suferința umană și impactul negativ al conflictelor și războaielor la nivel global. Cu toate acestea, textul nu atribuie direct Rusiei vina pentru războiul din Ucraina.
Liderii din G20 au condamnat “utilizarea forței” pentru câștiguri teritoriale în Ucraina, fără a denunța însă o “agresiune” rusă. Astfel, limbajul folosit oferă flexibilitate pentru interpretări diferite, astfel încât atât Rusia, cât și țările occidentale pot găsi un teren comun.
Declarația recunoaște existența “opiniilor și evaluărilor diferite” cu privire la războiul condus de Rusia în Ucraina, dar subliniază necesitatea ca toate țările să acționeze în conformitate cu principiile Cartei ONU.
Mai departe, acordul îndeamnă toate statele să respecte Carta ONU și să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a obține achiziții teritoriale împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat. Această formulare este deliberat deschisă la interpretări, deoarece nu menționează explicit nicio țară.
Obținerea unui acord în cadrul G20 a devenit tot mai dificilă în ultimii ani, din cauza divergențelor asupra poziției referitoare la conflictul din Ucraina și a finanțării pentru adaptarea la schimbările climatice.
Un alt aspect notabil din declarație este referirea la “utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare” ca fiind inadmisibile, ceea ce poate fi interpretat ca o referire indirectă la Rusia, conform experților.