Miercuri, deputații au adoptat proiectul de lege inițiat de Guvern care vizează modificarea articolului din Codul Penal ce tratează incitarea la violență, ură sau discriminare. O noutate importantă este că acest act infracțional poate fi reținut și în cazul în care se adresează și criteriului de apartenență politică.
Votul din Camera Deputaților a înregistrat 187 de voturi “pentru”, 62 de voturi “împotrivă” și 19 abțineri.
Scopul proiectului de lege este să aducă modificări articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, pentru a soluționa aspectele semnalate de Comisia Europeană în scrisoarea sa suplimentară în Cauza 2016/2075, în cadrul procedurii de infringement, și pentru a corecta deficiențele semnalate de aceasta.
Concret, proiectul de lege propune eliminarea sintagmei criticate de Comisia Europeană, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare să poată fi reținută indiferent dacă făptuitorul a considerat sau nu cauzele inferiorității unei persoane în raport cu altele, pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, sau apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.
Deputații au respins un amendament propus de deputata USR Oana Murariu, care prevedea că “incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Forma actuală a articolului 369 din Codul Penal prevede că “incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Deputatul USR Mihai-Alexandru Badea a argumentat că forma proiectului reprezintă o “evidentă încălcare a libertății de exprimare”, și că introducerea criteriului “opiniei și apartenenței politice” nu este impusă de Comisia Europeană.
În acest context, deputatul AUR George Simion a evidențiat că discriminarea pe baza criteriului de gen este și ea menționată, iar aceasta a fost primită cu reticență.
Este de menționat că Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins acest proiect de lege în ședința din 5 septembrie 2023. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.