6,1K
Ingrediente pentru tort:
- 200 g făină albă;
- 260 g zahăr tos;
- 2 ouă mari;
- 50 g pudră de cacao;
- 240 ml lapte integral (3,5% grăsime);
- 2 mere dulci, medii;
- 50 g miez de nucă măcinat;
- 2 linguriţe esenţă de vanilie;
- 130 g unt topit şi răcit;
- 1 praf de sare;
- 1 plic praf de copt.
Ingrediente pentru glazură:
- 100 g ciocolată amăruie (55% cacao);
- 30 g unt moale;
- 100 ml smântână pentru frişcă (30% grăsime).
Pentru decor:
- bezele, opţional.
Mod de preparare:
- Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Amesteci făina, pudra de cacao, sarea şi praful de copt într-un bol mare.
- Într-un alt vas, mixez zahărul cu ouăle până îşi triplează volumul şi obţii o textură cremoasă.
- Peste vasul în care ai mixat ouăle și zahărul, torni laptele, esenţa de vanilie, untul topit şi răcit. Apoi amesteci până le omogenizezi.
- Transferi amestecul lichid peste cel uscat. Amesteci uşor cu o spatulă, de sus în jos, până încorporezi toate ingredientele.
- Speli merele, le cureţi de coajă, de cotoare şi de seminţe şi le tai cubuleţe.
- Adaugi merele în aluat. Pune şi miezul de nucă măcinat. Amesteci încă o dată şi transferi compoziţia într-o tavă cu inel detaşabil, tapetată cu hârtie de copt.
- Dai tava la cuptorul preîncălzit. Coci la foc mediu, aproximativ 35-40 de minute, până ce prăjitura trece testul scobitorii, apoi laşi la răcorit.
- Pentru glazură, topeşti la bain-marie ciocolata ruptă bucăţi, împreună cu untul şi smântâna pentru frişcă. O laşi la răcorit, apoi o torni peste tort.
- Decorezi desertul cu bezele sau după imaginaţie.
Poftă bună!