În perioada 3-5 octombrie va avea loc exercițiul național “Valahia 2023”, care are ca scop simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Acest exercițiu se desfășoară în cadrul proiectului Norway Grants – “Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare și radiologice”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.
Durata exercițiului este de 8 ore în fiecare zi, între orele 9:00 și 17:00. Autoritățile au emis un comunicat de presă prin care informează că populația trebuie să fie conștientă că nu este vorba despre o situație de urgență reală și că nu este necesar să intre în panică. În timpul exercițiului, forțele de intervenție vor fi deplasate folosind semnale acustice și luminoase, ca într-o situație reală.
Scopul general al exercițiului este verificarea și integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, conform Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR). De asemenea, acesta va servi la antrenarea structurilor de răspuns și la integrarea asistenței internaționale în răspunsul național.
Organizat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) / CNE Cernavodă și alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, acest exercițiu beneficiază de sprijinul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).
În concluzie, exercițiul național “Valahia 2023” reprezintă o oportunitate crucială pentru îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență nucleară și radiologică improbabile, contribuind astfel la protecția populației, a mediului înconjurător și a proprietății.