FMI avertizează: Măsurile fiscale propuse de Guvern nu acoperă deficitul bugetar

de admin 2
0 comentariu 41 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Fondul Monetar Internațional (FMI) a emis un avertisment cu privire la pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul a asumat răspunderea, susținând că acestea nu vor aduce suficienți bani la buget. În plus, măsurile sunt blocate la Curtea Constituțională și nu au niciun efect deocamdată. Experții internaționali ai FMI sunt în România și au programată o întâlnire la Palatul Victoria pentru a discuta această problemă în ultima zi a misiunii lor.

Avertismentul FMI vine în contextul în care se ridica problema veniturilor bugetare, care sunt considerate insuficiente în raport cu tăierile pregătite de Executiv. De asemenea, s-a adus în discuție problema lipsei forței de muncă, deoarece numărul redus de angajați nu poate susține sistemul public de pensii în viitor. Datele INS din 2022 indicau că zece salariați susțin opt pensionari în România.

Deputatul Dan Vîlceanu a subliniat importanța eficienței cheltuielilor bugetare, precizând că reducerea cheltuielilor era așteptată de mult timp, mai ales în ceea ce privește exceptarea de la plata unor impozite și taxe.

Deputatul USR Claudiu Năsui a adăugat că FMI sugerează că nu este convins că reducerea cheltuielilor va fi posibilă sau că măsurile de eficientizare vor conduce la o scădere a cheltuielilor, astfel că se analizează creșterea taxelor ca o soluție pentru a rezolva problema deficitului.

Aceasta nu este prima dată când Guvernul se confruntă cu deficitul bugetar. În trecut, guvernanții au recurg la aceleași soluții pentru a masca lipsa de fonduri pe hârtie. Cu măsurile fiscale blocate la Curtea Constituțională, Executivul ar putea să amâne plățile pentru concediile medicale, să oprească unele proiecte de investiții și să reducă finanțarea acordată primăriilor.

Un acord anterior cu FMI a impus măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Fără actualul pachet de măsuri fiscale, ministrul Finanțelor nu exclude posibilitatea de a reveni la negocieri cu FMI.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00