Proiect de lege pentru siguranța copiilor pe Internet: Acord parental obligatoriu pentru Social Media

de admin 2
0 comentariu 83 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare și Ordine Publică din Senat, a făcut publică inițierea unui proiect de lege ce vizează siguranța copiilor în mediul online. Senatoarea din partea PNL a subliniat că principalul obiectiv al acestei legi este să asigure un mediu online sigur pentru copii și să-i protejeze de un flagel al vremurilor moderne: dependența de dispozitive electronice.

Pauliuc a derulat un proces de consultare cu părinți preocupați de expunerea excesivă a copiilor la ecrane. Astfel, proiectul de lege propune introducerea unei limite de vârstă de 16 ani pentru copiii care doresc să intre pe platformele de social media, aceștia având nevoie de acordul părinților.

Senatoarea a subliniat că această limită de vârstă nu este definitivă și poate suferi modificări în urma consultărilor publice. Dacă în urma acestor consultări se ajunge la un consens pentru o vârstă diferită, cum ar fi 14 sau 17 ani, proiectul de lege va fi adaptat în consecință, pentru a reflecta dorințele și nevoile societății românești.

În cadrul unei dezbateri pe tema “Siguranța copiilor în mediul online și accesul la social media cu acord parental”, organizată în Senat, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a subliniat că acest proiect de lege nu ar trebui privit ca un conflict între generații. El a argumentat că conflictele între generații sunt esențiale pentru evoluția societății și că acestea pot fi o oportunitate pentru învățare reciprocă, în care părinții pot învăța de la copii la fel de mult ca și invers.

Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a atras atenția asupra faptului că încă există părinți care nu înțeleg pe deplin pericolele expunerii copiilor la mediul virtual necontrolat și consideră că reglementările propuse ar putea încălca libertatea și dezvoltarea copiilor lor. Cu privire la această problemă, președintele Senatului a subliniat că libertatea trebuie să aibă un scop bine definit în dezvoltarea personală și societală.

Raportul EU Kids online 2020 al Comisiei Europene a subliniat, de asemenea, că înțelegerea corectă a riscurilor digitale pentru copii este esențială și că preocuparea pentru protecția copiilor poate fi percepută în mod greșit ca o limitare a drepturilor și libertăților civile ale acestora.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00