Tradiții și superstiții de ziua Sfântului Dumitru

de admin 2
0 comentarii 97 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

În ziua Sfântului Dumitru, credincioșii ortodocși urmează cu strictețe tradiții și obiceiuri pentru a se proteja de rele.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Conform datinei, Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe. De asemenea, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor.

De Sfântul Dumitru căldura intră în pământ și gerul începe să-și arate colții. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare și se slobod sărindarele. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.

În ziua de Sfântul Dumitru, nu trebuie folosit pieptănul pentru a nu atrage necazurile. Cei care vor respecta cu sfințenie această zi sfântă vor fi feriți de boli tot anul.

O altă tradiție spune că ciobanii trebuie să fie atenți la cum dorm oile. Dacă prima care se va trezi va fi o oaie albă și aceasta va pleca în jos, iarna va fi geroasă. Dar dacă se va trezi prima dată o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi blândă.

Un alt obicei al zilei de Sfântul Dumitru se întâlnește în Dobrogea. Mai mulți flăcăi se întrunesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale, între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă (sau un prunc), astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”.

Tot în această zi sfântă, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. Se mai spune, în tradiția românească, că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri.

De ziua Sfântului Dumitru (sau de Sâmedru), se zice din bătrâni, că oamenii morți se fac moroi, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi tulbură pe cei vii.

Există și superstiții legate de vreme și de iarna ce va urma, dintre care:

  • Cum e ziua de Sâmedru, așa va fi toată iarna;
  • Dacă la Sâmedru e vreme aspră, va fi iarna bună, iar alții zic că dacă va fi la Sâmedru vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă;
  • Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;
  • Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu.

Zilele Sfinților Dumitru sunt ultimele sărbători importante ale toamnei, sărbători care, după superstiții pastorale, marchează începutul iernii.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW