Sub Marea Neagră se presupune că există rețele de tuneluri care conectează Bulgaria și Turcia, posibil și alte țări din zonă, însă acest mister rămâne în mare parte necunoscut. Originea tunelului de sub Marea Neagră datează din timpul Primului Război Mondial. În acea perioadă, s-a relatat pentru prima dată că localnicii din regiunea Dobrogea foloseau un tunel enigmatic pentru a-și duce oile în Turcia. Accesul la acest tunel era limitat la câțiva oameni și era utilizat doar în situații de urgență.
De zeci de ani, se vorbește despre un tunel misterios subteran care ar conecta Castelul Corvinilor din Hunedoara cu Cetatea Devei. Cu toate acestea, niciun localnic nu a reușit să descopere vreo intrare către acest tunel. Au fost încercări de a desluși povestea acestui tunel, dar până în prezent nu s-a prezentat nicio dovadă concretă a reușitei.
Unii localnici au încercat să interpreteze construcția tunelului pe baza mărturiilor vechi care vorbesc despre un tunel care ar fi legat castelul de o cetate. Cu toate acestea, se pare că acea cetate nu era Cetatea Devei, ci o fortificație de pe Dealul Sânpetru, aproape de castel, situată la o distanță de 20 de kilometri. O altă legendă urbană afirmă că tunelul a fost construit cu secole în urmă și a fost locul unde un detașament de soldați a dispărut fără urmă.
Există și teorii conform cărora tunelul ar putea fi legat de gurile de mină părăsite din jurul castelului, iar galeriile acestor mine ar putea duce până la Deva, pe Dealul Cetății. Cu toate acestea, multe dintre aceste guri de mină sunt acum sigilate, păstrând astfel misterul tunelului Corvinilor nedescoperit.
Legenda tunelului principelui Rakoczi al II-lea înconjoară cetatea Ardud din Transilvania, sugerând existența unui tunel secret subteran folosit de principele Francisc Rakoczi al II-lea pentru a scăpa de urmăritorii săi austrieci. Acest tunel, care se spune că avea trei intrări, a fost proiectat pentru a surprinde dușmanii. Conform legendei, austriecii au trimis un ofițer tânăr și atrăgător să seducă prințesa Vilma, fiica lui Rakoczi, pentru a obține informații despre secretul pivniței. Ofițerul a reușit să afle informații și astfel austriecii au atacat cetatea.
Cu toate acestea, Rakoczi a reușit să scape, dar și-a blestemat fiica pentru trădare. Legenda spune că ea a fost blestemată să aștepte un salvator care să o elibereze din pivniță. Cel care îndrăznește să o salveze trebuie să sărute fantoma de trei ori și să intre în pivniță fără să se uite înapoi, altfel va fi transformat într-o statuie de piatră.
De-a lungul secolelor, mulți au încercat să exploreze tunelurile, dar s-au pierdut pentru totdeauna în întuneric. Cetatea Ardud a fost construită în secolul al XV-lea și ulterior înlocuită cu un castel în 1730 de către nobilul Alexandru Karolyi. Aceste legende continuă să încânte și să intrigue imaginația celor care se apleacă asupra istoriei și misterului cetății.