Curtea de Apel Constanța a anunțat că se va pronunța în dosarul penal nr. 352/36/2023/a1, în care primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, este trimis în judecată, pe data de 29 mai 2024. Dosarul se află încă în etapa camerei preliminare de la debutul procesului, în august 2023.
Cristian Radu, alături de alte persoane, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. DNA Constanța susține că primarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prin intermediul a 95 de fapte sau acte materiale.
Detalii ale Procesului
Pe parcursul procesului penal, primarul Cristian Radu a invocat “excepția necompetenței materiale și funcționale a organului de urmărire penală”, solicitând constatarea nulității absolute a actelor procesuale și procedurale efectuate de procurorul de caz. Primarul susține că procurorul nu avea vechimea minimă necesară la momentul numirii în cadrul DNA și că a efectuat acte de urmărire penală înainte de a fi numit oficial.
Instanța a stabilit ca termen pentru prezentarea adreselor și actelor solicitate data de 17 mai 2024. Decizia Curții de Apel Constanța poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Alți Inculpați
Pe lângă Cristian Radu, următoarele persoane au fost trimise în judecată:
- Petrina Boiță, fost secretar al municipiului Mangalia
- Romulus Dumitrana, fost administrator public al municipiului Mangalia
- Didi Călin, fost director în cadrul Direcției de Achiziții Publice și Programe de Dezvoltare
- Daniel Vlădescu, fost șef al Serviciului Juridic
- Diana Fotin, fost director al Direcției de Management Fiscal și Control
- Maria Negru, fost funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, Cristian Radu ar fi încheiat 95 de contracte de asistență juridică cu o societate de avocatură, în condițiile în care existau deja contracte similare la nivelul primăriei, dar cu onorarii mult mai mici. Aceste demersuri ar fi prejudiciat primăria Mangalia cu suma de 13.675.922 lei. De menționat că primăria nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Concluzii
Această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei și trimiterea rechizitoriului la instanță pentru judecare, conform Codului de procedură penală, și nu afectează principiul prezumției de nevinovăție. Indiferent de decizia Curții de Apel Constanța, aceasta poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție
2 comentarii
Înțeleg că primarul este mai presus decât un procuror sau un judecător.
O fi general primarul nostru, iar parlitii aia de-l cerceteaza au grade inferioare.