21
Ingrediente:
- 200g pișcoturi (savoiardi)
- 250g mascarpone
- 200ml smântână pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
- 100g zahăr pudră
- 300g afine proaspete sau congelate
- 100ml lichior de afine (opțional)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200ml apă
- 50g zahăr
Instrucțiuni:
- Prepararea siropului de afine:
- Într-o crăticioară, adaugă 200ml apă și 50g zahăr. Fierbe amestecul până când zahărul se dizolvă complet.
- Adaugă 150g afine și fierbe-le pentru aproximativ 5 minute, până se înmoaie și eliberează sucul.
- Strecoară afinele și păstrează siropul. Dacă dorești, adaugă 50ml lichior de afine în siropul răcit.
- Prepararea cremei:
- Într-un bol mare, bate smântâna pentru frișcă până când devine fermă.
- Într-un alt bol, amestecă mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie până când devine cremos.
- Încorporează treptat frișca bătută în amestecul de mascarpone, folosind mișcări delicate de jos în sus.
- Asamblarea tiramisului:
- Înmoaie rapid fiecare pișcot în siropul de afine răcit, având grijă să nu se îmbibe prea mult și să se destrame.
- Așază un strat de pișcoturi în fundul unui vas dreptunghiular sau într-o formă de tort.
- Întinde jumătate din crema de mascarpone peste pișcoturi.
- Presară jumătate din afinele rămase (150g) peste cremă.
- Repetă stratificarea cu restul de pișcoturi, cremă și afine.
- Finalizarea:
- Acoperă tiramisu cu o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
- Servire:
- Scoate tiramisu din frigider și decorează-l cu câteva afine proaspete sau ciocolată albă rasă, dacă dorești, înainte de a-l servi.
Poftă bună!